Elektronik Alet Temizliği

Gitar Nasıl Temizlenir

Gitarınızı bir yatırım olarak görüyorsanız, bakımına ve temizliğine her zaman özen göstermeniz gerekir.  Sadece bir bezle silerek temizlikten bahsetmiyorum. Anneni dahi gururlandıracak derin bir temizlikten bahsediyorum.
Akustik bir gitarı nasıl temizleyip nasıl bakım yapabileceğinizi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gitarın rengi neden değişir? Gitar rengi neden bozulur?

Zamanla, ter, kir ve yağlar gitarın renginin bozulmasına sebep verir. Eğer teriniz yüksek asit içeriğine sahipse, özellikle de kolunuzu dinlediğiniz yerde, yüzeyin bozulmasına ve renk değişmesine sebep olabilir. Ter, asitler ve tuz gitar donanımınız için aşındırıcı çeşitli mineraller içerir. Toz ve polen gibi çevresel sorunlara eklediğinizde, gitarların bu kadar çabuk pislendiğine şaşılmamalı.

Gitarın rengi neden değişir
Gitarın rengi neden değişir

Gitar için Temel Bakım

Uygun temizlik yöntemlerine anlatmadan önce, ilk olarak doğru gitar bakımı için düzenli bir temel bakımın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu basit kuralları takip ederseniz, gitarınızı temizlemek gayet keyifli bir hal alacaktır.

İlk başta akustik gitarınızı çalmadığınız zamanlarda düzgün bir şekilde muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Gitarınızı bir duvarda veya odanızda ki bir duvarda sergilemek istediğinizi biliyorum, ama kılıfında tutmak en iyisidir. Gitar kılıfı gitarı düzgün bir şekilde nemlendirmekle kalmaz, aynı zamanda gitarınızı yanlışlıkla kırılma ve çizilmelere karşı korur.
Uygun gitar bakımına yardımcı ikinci kural gitar tellerini uygun aralıklarla değiştirmektir. Uygun aralık ifadesini kullanımamın sebebi herkes için farklı olmasıdır. Her hafta düzenli olarak gitarı çalan biri, her iki ayda bir telleri değiştirken az sıklıkta çalan biri altı ayda birde değiştirebilir. Gitar tellerini değiştirmenin önemli olmasının sebebi, tellerde parmak yağları, ölü deri hücreleri ve kirleri zaman içinde toplamasıdır ve eğer değiştirilmezse, tüm bu parçaları klavyenize aktarırsınız.
Son olarak, her çalmadan sonra gitarınızı silmeniz önerilir . Lekeleri temizlemek ve telleri temizlemek için her zaman yumuşak bir bez parçası bulundurun.

Gitar Klavye Temizliği nasıl yapılır?

Gitarı derinden temizleme işlemi biraz uzun sürebilir. Yapmak isteyeceğiniz ilk şey, tüm telleri çıkarın. Bazı insanlar bu konuda duydukları endişeyi duyarlar. Ancak çoğu gitar üreticisi, tüm telleri tek seferde çıkarmak gitarınıza zarar vermeyeceğini kabul ediyor.
Tüm teller çıkınca, gitarınızın en çok neresinin temizlenmesi gerektiği gerektiği açık hale geliyor.

Gitarı parlatmak ve temizlemek için kullanabileceğiniz en iyi şey yumuşak bir bezdir. Müzik aleti ve aksesuarları üreticileri, özellikle gitarı temizlemek için özel tasarlanmış parlatma bezleri satarlar. Fakat eski yüzde 100 pamuklu bir tişört de mükemmel bir gitar temizleme aracı olur. Özellikle gitarınızda cila veya gomalak Fransız cilaları varsa, kağıt havlulara dikkat edin. Kağıt havlular gitarı çizebilir.

gitar nasil temizlenir
gitar nasil temizlenir

Klavyenizdeki yağ birikintilerinden kurtulmanın en kolay yolu, iyi bir gitar kremi kullanmaktır. Mikrofiber yada pamuklu bezle bir miktar gitar kremiyle temizleyebilirisiniz. Ayrıyeten nazik, dairesel hareketlerle temizlemerseniz gitarınız daha çok parlar.

Eski diş fırçasıyla gitar temizliği

Eski diş fırçasıyla klavyede ki kirleri temizleyebilirsiniz. Klavyeye zarar vermecek kadar az basınç uygulayabilirsiniz.
İşiniz bittiğinde, klavyeyi kağıt bir havlu veya bir gitar bezi ile silip temizlediğinizden emin olun.

Gitar temizliğinde Kullanılmaması gereken ürünler

Mobilya temizleyici ürünler ahşabı temizlemek için kullanılsa da, kesinlikle gitarınızı temizlemek için doğru ürün değildir. Gitara özel bir cila kullanmıyorsanız, kullandığınız limon yağı, alkol veya silikon içermediğinden emin olun. Bu tarz ürünlerin hepsi gitarınıza kalıcı olarak zarar verebilir.

Gitarınızı temizlemenin son aşaması, çevrenizdekiler tarafından en çok görülen kısmı sapıdır. Zamanla düzenli bir şekilde temizlenmediği takdirde gitarınızın sonundaki zedelenmeye neden olabilecek ter lekeleri ve kir lekeleri barındırır. 

Piyasada gitarla ilgili çok sayıda parlatıcı bulunurken, çoğu profesyonel gitarist (ve hatta gitar üreticileri) balmumu önermektedir. Çok popüler olmasının nedeni, hem parlak hem de saten yüzeylerde iyi sonuç vermesidir.

Son Dokunuşlar

Gitarın iç kısmında toz ve örümcek ağları birikebilir. İç kısmı temizlerken kesinlikle su kullanmayın (içindeki ham kısma su zarar verir). Tozları almak için kağıt havlu yeterli.
Önemli
Akustik gitarlar ahşabın yüzeyini korumak ve parlamasını sağlamak için vernik veya sentetik kaplamaya sahiptir. Gitarınızın parlak kalmasını istiyorsanız yüzeyin tozsuz kalmasını sağlamalısınız. 

Gitarınızı uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. 

Nem ve sıcaklık değişikliklerinden koruyun. 

Bu basit önlemleri almanız gitarınızın ahşabının şişmesinden ve çatlamasından korur.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir