Pamukçuk Nasıl Temizlenir
Bebeğinizi etkileyebilecek enfeksiyonlardan biri de pamukçukudur. Belirtiler aniden ortaya çıkabilir. Bebeklerde pamukçuk nasıl anlaşılır? Pamukçuk nasıl tedavi edilir? Bebeklerde pamukçuğu tedavi etmek için bir çok doğal yol vardır. Pamukçuk tedavisinde hindistan cevizi yağı, karbonat ve zerdeçal gibi etkin yöntemler vardır. Pamukçuk, bebeklerin hayatlarının ilk birkaç ayında yaygındır. Bebeğin ağzında ve çevresinde tahrişe neden olur. Bunun nedeni, bağışıklık sistemlerinin henüz doğru şekilde gelişmemesidir.
Pamukçuk nedir? Pamukçuk Neden Olur?
Pamukçuğa Candida Albicans olarak bilinen bir mantar neden olur. Bu mantar genellikle bebeğinizin ağzında ve sindirim sisteminde bulunur. Yetişkinlerde de bulunur. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi zayıf olduğunda, mantar büyüyerek ağızda ve dilde yaralara ve lezyonlara yol açabilir. Candida albicans adı verilen bir mayanın (bir tür mantarın) aşırı büyümesinden kaynaklanır. Bebeklerde pamukçuklar oluşabilir, bunun nedeni bağışıklık sistemlerinin henüz olgunlaşmamısıdır. Enfeksiyona daha az direnç gösterebilirler. Candida ayrıca, bebek çene altı gibi diğer nemli yerlerde ortaya çıkabilir. Emziren annelerin meme uçlarını etkileyebilir. Bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen oral mantar enfeksiyondur. Genelde ciddi değildir, ancak rahatsız edici olabilir ve beslenme ile ilgili zorluklara neden olabilir. Çok tahriş edici olabilir ama tedavi edilebilir.
- Antibiyotikler: Antibiyotiklerle tedaviden sonra pamukçuk enfeksiyonu meydana gelebilir, çünkü antibiyotikler ağızdaki sağlıklı bakteri seviyelerini azaltır. Bu, mantarın çoğalmasına izin verir.
- Steroid ilaçların kullanımından sonra da olabilir.
- Doğum sırasında mantar enfeksiyonu bebekte pamukçuğa neden olabilir: Maya herkesin sindirim sisteminde bulunurken, dengesizlik olduğunda enfeksiyona neden olur. Bebeklerin çoğu doğum sırasında annelerinin doğum kanalından geçerken ilk maya enfeksiyonlarını geliştirir. Pamukçuk, doğumdan hemen sonra hormonlarda değişiklik olduğunda ortaya çıkabilir ve bebeğin ağzında mayanın büyümesini tetikler.
- Annelerin göğüslerinde: Bu enfeksiyon bazen bebek ve anne arasında ileri geri geçer. Bir bebek emzirirken anneye pamukçuk bulaştırabilir ve böylece meme uçlarını enfekte edebilir ve bunun için doktordan tedavi gerekebilir. Meme uçlarını pamukçuk ile enfekte eden antibiyotik kullanıyorsa, bir anne bebeğini pamukçuk ile enfekte edebilir. Ancak, tüm bebekler, annelerinin göğsündeki mantardan etkilenmez.
Pamukçuğun belirtileri nelerdir? Pamukçuk ile aft arasındaki fark
Belirtiler aniden ortaya çıkabilir. Bebeklerde pamukçuk nasıl anlaşılır?
- Bebeğin iştahsızlığı
- Bebeğinizin dilinde birkaç parça halinde ince süt kaplaması
- Silindiğinde kolayca kaybolmaz
- Ağzın köşeleri çatlayabilir
- Zamanla, ince kaplama kalınlaşmaya başlar
Ağır vakalarda aşağıdaki belirtileri göreceksiniz:
- Bebeğinizin ağzında süzme peynire benzeyen yamalar olacaktır.
- Yamalar kolayca silinmez
- Yamaların silinmesi durumunda, altındaki alanın kırmızı ve çiğ olduğunu fark edebilirsiniz
- Şiddetli vakalarda kanama olabilir
Bazı bebekler beslenmek istemeyebilir nedeni emdikleri zaman ağızları ağrıyordur, ancak çoğu bebek acı veya rahatsızlık hissetmez. Bebeğinizde yukarıdaki belirtileri görüyorsanız, enfeksiyon kapmış olması muhtemeldir. Bebeğinizi emziriyorsanız ve meme uçlarınızda ağrı hissediyorsanız, bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz.
Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Teşhis Edilir?
Pamukçuk aşağıdaki yöntemler kullanılarak teşhis edilir
- Gözle muayene: Çocuk doktorunuz, yaraları ve döküntülerini kontrol ederek teşhis yapabilir.
- Mikroskobik inceleme:Ağızda pamukçukların üzerinden alınan sürüntüler incelenmek için toplanır. Toplanan örnekler, mayanın büyümesini kontrol etmek için mikroskop altında değerlendirilir.
- Mantar kültürü: Doktor, bazen bir bez veya virüslü doku örneği alabilir ve mikroskop altında bakabilirler.
Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir?
Pamukçuk Tıbbi tedavi, Pamukçuk kaç günde geçer?
Bebeğinizin pamukçuk yaşadığını düşünüyorsanız doktorunuza görünün. Bazı vakalar tıbbi tedavi olmadan bir veya iki hafta içinde geçer, ancak doktor bebeğinizin ağzına bir antifungal solüsyon önerebilir. Bu ilaç genellikle ağız içine ve diline sünger aplikatör ile günde birkaç kez uygulanır.
Bebek emiyorsa, enfeksiyonun geri geçmesini önlemek için annenin meme uçlarının da aynı anda tedavi edilmesi gerekebilir.
Reçeteli ilaçlar yaygın olarak clotrimazol, nistatin, flukonazol ve itrakonazol gibi bileşiklerden yapılır.
- İlaç, bir sıvı şeklindedir ve bir damlalık kullanarak ağzın etkilenen bölümlerine uygulanır.
- İlaç en iyi beslenmeden hemen sonra veya beslenmeden en az 30 dakika önce verilir.
Bebeğin yaşına bağlı olarak, doktor yoğurt şeklinde diyete laktobasil eklenmesini önerebilir. Laktobasillerin candidadan kurtulmaya yardımcı “iyi” bakterileri sağladığı düşünülmektedir.
Doğal ilaçlarla Doğal pamukçuk tedavileri, Pamukçuk nasıl geçer bitkisel yöntemlerle
Pamukçuk için bu doğal ilaçları kullanmadan önce doktorunuzun veya çocuk doktorunuzun onayını aldığınızdan emin olun. Herhangi bir ilaç türünü bebeğe vermeden önce doktorla görüşmek önemlidir.
Bebeğinizde pamukçuk tedavisi için kullanabileceğiniz birkaç kolay ev ilaçı vardır. Bebeğinizin hafif bir pamukçuk vakası varsa bunların tamam olduğunu hatırlamanız gerekir. Ağır vakalarda profesyonel tıbbi yardım almak en iyisidir.
Pamukçuk evde nasıl tedavi edilir?
Greyfurt çekirdeği ekstresi: Greyfurt çekirdeği ekstresi, greyfurt tohumlarından ve hamurundan yapılan geniş spektrumlu bir antimikrobiyal bileşiktir. Greyfurt çekirdeği ekstresi eczanelerden kolayca satın alınabilir.
- Damıtılmış suya 8-10 damla greyfurt çekirdeği ekstresi ekleyin
- Bunu bebeğinizin ağzına ve diline uygulayın.
- Bunu her saat başı yapın. Özellikle her yemekten önce ve sonra
- 2 gün sonra iyileşme olmazsa, greyfurt çekirdeği ekstresi konsantrasyonunu 15 damlaya yükseltin. Hala düzelmezse 20 damla
Bu doğal ilacı için sadece damıtılmış suyla yapmayı unutmayın. Emziren anneler de her yemekten önce ve sonra meme uçlarını çözelti ile silmelidir. Bu, enfeksiyonun sizden bebeğinize geçmesini önleyecektir.
Hindistan cevizi yağı: Pamukçuk tedavisinde bebeklerde saf hindistan cevizi yağı kullanılması önerilir. Bebekler tarafından kolayca sindirilir. Mantarın ilerlemesini engeller. Hindistan cevizi yağı kaprilik asit bakımından zengindir. Hindistan cevizi yağı, bebeklerde pamukçuk tedavisi için mükemmel bir ilaç olabilir. Emziren anneler daha fazla enfeksiyonu önlemek için meme uçlarına da uygulayabilirler.
Elma sirkesi pamukçuk tedavisi: Elma sirkesi pamukçuk tedavisinde son derce etkilidir fakat tadı ve kokusundan dolayı uygulamak zor olabilir.
- Her yemekten önce meme ucunuza birkaç damla elma sirkesiyle silin. Bu pamukçukları uzak tutmaya yardımcı olacaktır.
- Daha büyük çocuklar için elma sirkesi ve bal karıştırabilirsiniz. Bu pamukçuk tedavisinde yardımcı olabilir.
- 2 tatlı kaşığı elma sirkesini bal ile karıştırın
- Bu karışımı 1 bardak ılık suya ekleyin
- Çocuğunuza bu karışımı günde iki kez içirin
Elma sirkesi bilinen en eski bir mantar önleyici ajandır.
Zerdeçal: Pamukçuk tedavisi için uygundur. Zerdeçal, antibakteriyel özellikleri çok iyi bilinmektedir. Aynı zamanda anti-viral ve anti-fungual’dır. Bu özellikler pamukçuk tedavisinde çok iyidir.
Zerdeçal kökleri piyasada kolayca temin edilebilir.
- Bir miktar taze zerdeçal kökünü soyun ve ezin
- 3 çay kaşığı zerdeçal hamuru hazırlayın
- Zerdeçal hamuruna 2 kaşık süt ekleyin
- İyice karıştırın
- Bu macunu bebeğinizin ağzının etkilenen bölgelerine uygulayın.
- Çocuğunuza hamuru birkaç dakika boyunca bütün ağız çevresinde gezdirmesini söyleyin.
- İşlemi günde iki kez tekrarlayın
Karışımı yutabileceklerinden ötürü bebekler için uygun değildir.
Aloe Vera pamukçuk tedavisi: Bebeğinizin ağzında, dilinde ve yanaklarında etkilenen bölgelere aloe vera jeli sürün.
- Jeli uygulamak için taze ve temiz bir pamuklu çubuk kullanın.
Aloe vera pamukçukların neden olduğu rahatsızlıkların tedavisinde çok etkilidir. Büyük bebeklerde her gün 1/4 bardak aloe vera suyu içmelerine izin verebilirsiniz. Bu sadece enfeksiyonu tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun bağışıklığınıda arttırır.
llık Süt ve hint yağı: Pamukçuk tedavisi için en etkili ev ilaçlarından biridir. Yapılması ve uygulanması kolaydır. Ilık süt, birçok anne tarafından bebeklerinde pamukçuk tedavisi için kullanılmıştır. Bebeğinizin dudaklarını nemli tutmak için de etkilidir.
- 1 yemek kaşığı hint yağı alın
- 1 bardak ılık süte ekleyin
- Bu karışımı bebeğinizin ağzında ve dudaklarında etkilenen kısımlara uygulayın.
- Gün içerisinde istediğiniz kadar uygulayın
Düzenli uygulama ile semptomların azalmaya başladığını göreceksiniz.
Bebeklerde pamukçuk tedavisi Karbonat
Karbonatla Pamukçuk tedavisi: Annelerin bebeklerinde pamukçuk tedavisi için kullandıkları en eski yöntemlerden biridir. Sadece seyreltilmiş sodyum karbonat kullanmayı unutmayın.
- 1 bardak içme suyunu kaynatın
- Oda sıcaklığında olana kadar soğumaya bırakın
- Yaklaşık 1 çay kaşığı karbonat ekleyin
- İyice karıştırın
- Bu çözeltiye temiz bir pamuklu çubuk batırın
- Bebeğinizin ağzını hafifçe silin
- Bebeğiniz emzirildikten sonra bunu her zaman yapın. Gün içinde istediğiniz kadar yapabilirsiniz.
Pamukçukların kaybolduğunu göreceksin. Karışımı bebeğinizin ağzına her uyguladığınızda taze bir pamuklu çubuk kullandığınızdan emin olun. Her zaman taze bir çözelti hazırlayın. Kulanılmış çözelti kullanmayın. En iyi sonuç için, emziren anneler de meme uçlarını silmelidir.
Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağının birçok yararı var. Bunlardan biride pamukçuk tedavisi yeteneğidir.
- 1/2 bardak içme suyunu kaynatın ve oda sıcaklığına ulaşana kadar soğutun
- Suya 1 – 2 damla çay ağacı yağı ekleyin
- Karışıma temiz bir pamuklu çubuk batırın.
- Bunu, bebeğinizin dilindeki ve ağzındaki etkilenen bölgelere nazikçe uygulayın.
Bu enfeksiyonun yayılmasını önlemede yardımcı olmalıdır. Tedaviyi her tekrarladığınızda taze bir pamuklu çubuk kullanmayı unutmayın.
Ilık su: Araştırmalar, mantarın sıcak ve ılık ortamda hayatta kalamayacağını göstermiştir. Pamukçuğun mantar enfeksiyonundan kaynaklandığını biliyoruz.
Araştırmalar, mantarın sıcak ve ılık ortamda hayatta kalamayacağını göstermiştir. Pamukçukuğun mantar enfeksiyonundan kaynaklandığını biliyoruz.
Bebeğinizi etkileyebilecek enfeksiyonlardan biri de pamukçukudur. Yaygın bir mantar enfeksiyonudur. Bebeklerde pamukçuk, vücutta bulunan farklı mikroorganizmalardan kaynaklanabilir.
Pamukçuk, bebeklerin hayatlarının ilk birkaç ayında yaygındır. Bebeğin ağzında ve çevresinde tahrişe neden olur. Bunun nedeni, bağışıklık sistemlerinin henüz doğru şekilde gelişmemesidir.
- Su sıcaklığının bebeğinize uygun olduğundan emin olun.
- Mantarın yayılmasını önlemek için bebeğinizin biberonlarını ve meme uçlarını strelize etmek için sıcak su kullanın
- Mantarın bebeğinize geçmesini önlemek için meme uçlarınızı ılık suyla yıkayın ve kurutun
Gentian Violet: Pamukçuk için bir yurt dışında kullanılan çok popüler doğal bir ilaçtır. Çok sayıda mantar enfeksiyonu tedavisinde kullanılan antiseptik bir boyadır. Kötü tarafı cildini morlaştırmasıdır.
Pamukçuk olan bebek nasıl beslenir? pamukçuk nasıl iyileşir
Bebek tedavi görürken, evde bebeğe en iyi şekilde bakmalısınız.
Her seferinde en fazla 20 dakika emzirin : Pamukçukla ilgili ilk zorluk emzirmedir. Bebeğin emmesini sağlamak için ancak minimum rahatsızlık vermesi için emzirmeyi seans başına 20 dakika ile sınırlayabilirsiniz.
- Beslemek için kaşık, bardak veya şırınga kullanmayı deneyin: Bebeğiniz ağırlıklı olarak biberondan besleniyorsa, bebeği beslemek için bir kaşık veya şırınga kullanmayı deneyebilirsiniz.
- Sıvı yiyeceklere geçin:Yemeyi kolaylaştırmak için yarı sıvı pürelere ve yulaf lapasına geçin.
Bebeklerde pamukçuk nasıl önlenir?
Peki, şimdi bebeklerde pamukçuk tedavisi için bazı yollar biliyoruz, bunun olmasını önlemek için ne yapabiliriz?
- Yoğurt, kefir, lahana turşusu, gibi doğal olarak ortaya çıkan probiyotikleri içeren yiyecekleri düzenli olarak tüketin
- Bebeğinizin Yiyecek ve İçeceklerinde Şekeri Sınırlandırın veya Kullanmayın. Şeker bebeğinizin dilinde pamukçuk oluşumuna neden olan mayanın büyümesini tetikler.
- Doğal şeker alımınızı düşük tutun
- Diyetinize düzenli olarak antibakteriyel ve antifungal yiyecekler ekleyin : sarımsak, kekik ve kekik gibi otlar, çiğ hindistan cevizi yağı ve tereyağı, çiğ kabak çekirdeği, vb.
- Siz veya bebeğiniz antibiyotik kullanmak zorunda kalırsa , bir probiyotik de alın (antibiyotik dozundan en az 4 saat uzakta)
- Emzik kullanımını sınırlayın: Pamukçuku şiddetlendirebileceği ve ayrıca ağzın farklı kısımlarına yayabileceği için emzikten kaçınılmalıdır. Emzik kullanmak zorunda kalsanız bile, son çare olarak, her kullanımdan sonra yıkayın ve sterilize edin.
- Mantarı öldürmek için bebeğinizin kıyafetlerini 60 derecede yıkayın.
- Besleme ekipmanlarını, şişeleri ve diş çıkarma halkaları gibi oyuncakları temizleyin ve sterilize edin.
- Pamukçuk bulaşıcıdır ve bir kişiden diğerine yayılabilir. Bebeği aile içinde, pamukçuk olanlardan uzak tutun. Bebeğin pamukçuk olanlar tarafından öpülmemesine veya dokunulmamasına izin verin. Ayrıca, bebeğin emzik veya biberon emziği gibi maddelerinin, pamukçuk yapan bir kardeş tarafından kullanılmadığından veya dokunmadığından emin olun.
- Antibiyotik sadece gerekli olduğunda kullanın: Antibiyotik kullanımı sınırlı olmalı veya hem bebek hem de anne için son çare olmalıdır.
- Emziriyorsanız, meme uçlarınızı suyla yıkadığınızdan emin olun.
- Bir kadın hamilelik sırasında vajinal mantar enfeksiyonu geçirirse, doktora başvurması gerekir. Eğer mantar kaybolmazsa, doğum sırasında yenidoğana geçebilir. Belirtileri vajinal kaşıntı ve beyaz akıntı
Tekrarlayan pamukçuk enfeksiyonu, bozulmuş bağışıklık veya otoimmün bozukluğun bir göstergesi olabilir. Bebeğin enfeksiyonu iki hafta veya daha uzun süren tıbbi tedaviden sonra bile tekrarlar ve azalmazsa, daha fazla tanı için bebeği doktorunuza kontrol ettirin.
Pamukçuk yapan bebek emzirebilir mi?
Evet. Ancak kendinizi zor durumda bırakmamak için önlem almalısınız. Her beslemeden sonra meme başlığını daima tuzlu suyla veya dezenfektanla silerek temizlenmeli. Aynı zamanda önlem olarak meme ucunuza mantar önleyici bir krem de uygulayabilirsiniz, ancak doktora danışmadan sonra uygulayabilirsiniz.
Pamukçuk tedavi edilmezse ne olur? Pamukçuk geçmezse ne olur?
Tedavi edilmeyen pamukçuklar bebeklerde aşağıdaki komplikasyonlara neden olabilir
- Candida özofajit: Maya büyümesi yavaşça özofagusa yayılabilir ve kandida özofajitine neden olabilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış bebeklerde en yaygın olanıdır.
- Kandida sepsisi: Mayanın kan dolaşımına geçmesine ve istilacı bir kandidiyazis olan kandida sepsisine neden olabilir. Maya vücudun çeşitli organlarına yayılır ve ateşe ve hatta birçok organ yetmezliğine neden olur. Bu durum erken doğmuş bebeklerde ve yenidoğanlarda sık görülür.
- Vücudun diğer bölümlerine yayılır : Candida, koltuk altları gibi cildin kıvrımları olan diğer bölümlerine yayılabilir. Tırnakları bile kırılgan hale getirebilir.
Sağlıklı bebekler, zamanında tedavi gördüklerinde nadiren komplikasyon gelişir.
Bazı Bebekler Daha Büyük Risk Altında
- Erken doğmuş bebekler: Prematüre bebeklerde bağışıklık az geliştiği için pamukçuk gibi enfeksiyonlara daha fazla eğilimlidirler.
- Bağışıklık sistemi hastalıkları olan bebekler : HIV / AIDS’li bebekler
- Bağışıklık sistemi için ilaç kullanan bebekler : Astım gibi otoimmün hastalıklar için kortikosteroidler gibi ilaç kullanan bebekler
- Diyabetli bebekler: Konjenital tip-1 diyabet, mantar enfeksiyonu olasılığını artırır.
- Kanserli bebekler: Kanser ve tedavisi, bağışıklık sisteminin işleyişini büyük oranda bozar bu nedenle mantara daha açık hale gelirler.
- Annenin kronik bir mantar enfeksiyonu: Eğer annede kronik pamukçuk varsa, o zaman emzirme sırasında cilde temas ederek kandidayı geçirebilir. Anne enfekte olmuş bir meme ucuna sahipse, emzirilen bebek pamukçuk alabilir.
Bebeğinizde oral pamukçuk belirtileri görürseniz, doktorunuza danışmanız en iyisidir. Zamanında tıbbi yardım, bebeğinizi daha hızlı tedavi etmeye yardımcı olacaktır. Eğer tedavi edilmezse, bebeğinize şiddetli rahatsızlık ve ağrı verebilir.
Yasal Uyarı: Her bebek diğerinden farklıdır. Ayrıca, doktorunuza danışmadan bebeğinize mantar önleyici ilaçlar vermemeniz önerilir.